Meditation kan være et vidt begreb, og egentlig synes jeg, at det er en god ide at afmystificere det lidt. Nogen gange får man nemlig billeder i hovedet, af munke på en bjergtop, der kan løfte sig selv med tankens kraft og flyve væk på et lotusblad. Allerede der, har man ligesom sat barren lidt for højt, ikke sandt? 

Nu havde jeg jo latin i gymnasiet, så kan for måske første gang siden, bruge det aktivt i en sætning – ordet “meditation” er afledt af det latinske meditor og meditatio, hvilket betyder “øver mig”, “forbereder mig på”. 

Så er vi på et helt andet plan – nemlig at det ikke er noget man mestrer, men det er noget man øver sig på. Der kan være mange forskellige formål med meditation, og beskrivelserne varierer, ud fra hvilken lære du interesserer dig for.

Personligt tænker jeg, at det kan beskrives som en slags mental teknik, man bruger til at nå ind til stilheden bag tankerne og dermed finde en dybere tilstand af ro eller øget bevidsthed.

Og hvordan gør man så det? Der er mange måder, men her er en lille diy for begyndere.

  1. Sæt dig et roligt sted eller læg dig ned hvor du er komfortabel.
  2. Hvis du bruger meditationssten, så hold dem i hånden, en i hver og evt andre lægges ud ved siden af dig eller i nærheden af dig. 
  3. Luk øjnene og koncentrer dig om dit åndedræt. Dybe indåndinger helt ned i maven. 
  4. Mærk tyngden af dine sten og forestil dig dem bag dine lukkede øjne.
  5. Tænk på det, du gerne vil opnå med din meditation, fx afslapning, ro i sindet, klarsyn, overblik.
  6. Forestil dig nu, at din intention strømmer gennem stenene og påvirkes af deres energi. Tænk gerne i farver og billeder, hvis det kan hjælpe dig. 
  7. Sid i øjeblikket og nyd den ro, der er skabt. Fokuser på din vejrtrækning, og føl tryghed i, at din intention er hørt og bearbejdes gennem stenene og din egen energi. 
  8. Sid eller lig her så længe du har lyst og når du er klar, så begynd at mærke jordforbindelsen i tyngden af dine fødder imod gulvet eller vægten af din krop imod underlaget, hvis du ligger ned.  
  9. Så åbner du øjnene og er klar til resten af dagen. 

Hvilke sten skal man bruge? I princippet kan du bruge lige nøjagtig de sten du bedst kan lide. Der hvor du føler, der er en god energi og som virker rigtigt for dig. Hvis du ikke helt ved, hvad der virker for dig endnu, så kan du evt kigge på disse muligheder:

Labradorit

Ametyst

Bjergkrystal

Rød Jaspis